Гинеколог Весна советува: Колку години после првата менструација е препорачливо девојките да имаат интимни односи + дознајте сè за контрацепцијата

Гинеколог Весна советува: Колку години после првата менструација е препорачливо девојките да имаат интимни односи + дознајте сè за контрацепцијата

Објавена во: Совети // Boys and Girls

Контрацептивните средства се единствениот начин да се заштитите од несакана бременост, а некои штитат и од сексуално преносливи болести. Кондоми, апчиња за контрацепција, спирала, се само некои од средствата што се користат за овие цели, а гинекологот д -р Весна Тешиќ објасни за „РТС Ординација“ кој каква контрацепција треба да користи.

Како прво, таа посочи дека е важно девојчињата да немаат сексуални односи додека не бидат целосно подготвени за тоа.

„Ниту една девојка во 21 век не треба да биде во ситуација да ја прекине бременоста. Треба да се разговара со децата, да се разговара со нив на време. Треба да се потсетат дека сексуалниот однос треба да започне пет години по првата менструација, за девојчето целосно да созрее, да се стабилизира менструалниот циклус, да биде психолошки свесна што значи сексуалноста, какви се последиците и да ги преземе сите мерки за да спречи несакана бременост“.

Д - р Тешиќ, исто така, подвлече дека абортусот секогаш остава последици врз психата на девојчето, но дека може да има и компликации, поради кои пациентите можат да станат неплодни.

# Апчиња за контрацепција

Кога станува збор за контрацептивни средства, оралните контрацептивни пилули се едни од најпопуларните, а еве кој треба да ги користи и какви прегледи треба да се направат.

„Две работи треба да се имаат на ум пред да се препишат апчиња за контрацепција. Првото нешто е добро направена анамнеза, многу голем број прашања на кои се обидуваме да добиеме одговор и врз основа на тоа извлекуваме заклучоци за тоа што би било идеална контрацепција за неа. Доколку некој има многу болна менструација, нередовна менструација, отпорност на инсулин или многу други работи што ги дознаваме во разговорот и врз основа на тоа правиме план за тестирање пред да го препорачаме решението. Ултразвук, комплетен гинеколошки преглед, колпоскопија , ПАП-тест и врз основа на проценка како изгледаат нејзините јајници, тогаш може да одлучиме дали ќе зема некои хормони или не“.

Исто така, постојат ситуации во кои девојчињата не треба да ги користат овие апчиња, а тромбозата се наведува како една од најчестите причини:

„Покрај тоа, преглед на градите е исклучително важен, врз основа на тоа оценуваме дали да даваме апчиња или не. Второ, го земаме предвид она што е со нејзиното семејство, што е со нејзините родители, што е со нејзините најблиски баби, дали имал некои од нив рак на дојка. Треба да се напомене дека апчињата не се семоќни, второ, не сите девојки го толерираат истото и трето, ако има чести главоболки, не ги препорачуваме, ако има мигрена, може да се засили. Особена претпазливост треба кај девојчињата што пушат многу, пушењето може да биде релативна контраиндикација“ - објаснува гинекологот.

Од друга страна, во некои услови, апчиња за контрацепција можат да помогнат:

„Најчесто тоа е болна менструација, затоа девојките доаѓаат најмногу, многу долга, продолжена менструација и со многу загуба на крв. Тие се многу често кандидати бидејќи навистина го решаваат овој проблем со апчиња за контрацепција. Во некои случаи со полицистични јајници, но треба да има голема претпазливост, бидејќи голем број девојчиња веќе се на терапија пропишана од ендокринолог “.

Кога станува збор за тоа колку време може да се користат апчиња, докторот вели дека зависи од тоа кој и зошто ги пие.

„Со редовни прегледи, тие можат безбедно да се земат, но исто така мора да земеме предвид колку години имате. Во принцип, ние ги пропишуваме до 40-годишна возраст".

Може да и се случи на секоја девојка, колку и да е одговорна, да заборави да пие апче, тогаш што треба да направи и дали тоа значи дека би можела да забремени?

„Во основа да. Ние обично им кажуваме на девојките, а тоа стои и во упатствата, во моментот кога ќе се сетите дека сте заборавиле, земете пилула и продолжете да пиете редовно и ништо нема да се случи" - вели д -р Тешиќ, додавајќи дека модерната контрацепција го намалува губењето на косата и го подобрува изгледот на кожата.

Апче за ден после сексуален однос

„Тоа е исклучително важно кога се зема, мора да се земе веднаш по сексуалниот однос, што е најдобро, не подолго од 72 часа по сексот и мора да се повтори после тоа. Тоа е навистина висока доза и предизвикува проблеми кај некои девојки и многу често се случува тогаш да има нарушување на менструалниот циклус, без разлика дали станува збор за обилно крварење кое е тешко да се регулира или дури и отсуство на менструација и дополнителен стрес, зато се земаат само кога е апсолутно неопходно“ - вели д-р Весна.

# Спирала

Гинекологот вели дека спиралата е многу добра контрацепција и дека се користела почесто во минатото, но дека се уште ја користат жените помеѓу две раѓања или после породување.

Во зависност од производителот, спиралата може да остане внатре три до пет години.
Сепак, постојат случаи во кои не се препорачува употреба на овој метод на контрацепција.

„Мора да се направи преглед, жената не смее да има проблем со чести инфекции, промени во грлото на матката, бидејќи таа нишка од спиралата минува низ грлото на матката и може да ја иритира, но сето тоа треба да се процени.“

# Дијафрагма

„Дијафрагмата е механички уред кој го спречува преминувањето на сперматозоидите во матката, се става на цервикалниот канал, на грлото на матката и механички штити“ - објаснува д -р Тешиќ, додавајќи дека, за разлика од спиралата поставена од лекарите, жените самите ја аплицираат.

„Извадете ја неколку часа по сексот, измијте и чувајте за следна прилика“.

# Кондом

Тоа е едно од најраспространетите средства за контрацепција, а неговата предност е што штити и од сексуално преносливи болести.

Дали треба да се користи и ако се користат други контрацептивни средства?

„Јас лично препорачувам да се користи кондом, без разлика дали се користи друга контрацепција“ - вели д -р Тешиќ.

извор:zena.blic.rs

Објавена во: Совети // Boys and Girls

Можеби ќе ве интересира: