„Ја засакав како свое дете“: Медицинска сестра и нејзиниот сопруг го посвоиле бебето што го чувале во болница

„Ја засакав како свое дете“: Медицинска сестра и нејзиниот сопруг го посвоиле бебето што го чувале во болница

Објавена во: Совети // Семејство


„Ја сакав како моја пациентка, а потоа кога станавме згрижувачки родители, ја сакав како свое дете“

Медицинска сестра и нејзиниот сопруг болничар кои работат во единицата за неонатална интензивна нега (NICU) во Небраска посвоиле бебе за кое се грижеле во нивната единица осум месеци.

Тејлор и Дру Дерас се запознале додека работеле на интензивна нега и се венчале во 2020 година. Следната година, бебето Ела се родило на само 23 недели и 1 ден во болницата каде што работеле. Тејлор беше една од медицинските сестри во тимот што ја поддржува Ела и потпиша да биде нејзин негувател со полно работно време.

„Знаев дека го сакам тој предизвик како медицинска сестра да можам да се грижам за неа и да видам како ќе напредува“, рече Тејлор.

„Незнаев дали ќе успее“

Ела тежела нешто повеќе од 450 грама кога се родила. Таа имала бронхопулмонална дисплазија која ги зафатила нејзините бели дробови и бараше многу медицинска помош, вклучително и трансфузија на крв.

„Таа беше интубирана неколку месеци“, рече Тејлор. „Таа едноставно беше многу болна. Имаше моменти кога лекарите ни велеа: „Грижете се за неа. Не знам дали ќе издржи вечерва“.

Сопругот на Тејлор, Дру, исто така се поврзувал со Ела додека се грижел за неа за време на одредени смени.

„Би рекол дека првите четири или пет месеци беа навистина критични за неа“, рече Дру.

И покрај многуте здравствени предизвици, Ела почнала добро да напредува.

„На крајот таа некако се извлече од сето тоа и стана подобра и почна да јаде од шише и беше само малку на поддршка за кислород“, рече Тејлор.

„На ова дете му требам јас и таа ми треба на мене“

Неколку месеци по нејзиното раѓање, Ела стана државен штитеник. Кога Дерас дознале, се понудиле да станат згрижувачки родители на девојчето.

Тејлор рече: „Кога таа стана државен штитеник, јас всушност се обратив на Дру и реков: „Навистина се грижам за неа и сакам да ја доведам дома и да се грижам за неа како наше дете“.

„Така беше, ја сакав како моја пациентка, а потоа кога станавме згрижувачки родители, ја сакав како свое дете“.

Ела беше пуштена од болница по околу 11 месеци и беше посвоена на Националниот ден на посвојување следната година. Денес, родителите на Ела известуваат дека таа напредува и дека нејзиното здравје продолжува да се подобрува.

„Таа сега оди, зборува и ги исполнува развојните пресвртници што би ги направило едно двегодишно дете. Таа ќе започне да оди во градинка ос есен“, рече Тејлор.

Фото:screenshot

Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: