КИНЕЗИТЕ САКААТ ДА ЈА НАДМИНАТ НАСА: Први и единствени во светот создадоа вештачка месечина на Земјата

КИНЕЗИТЕ САКААТ ДА ЈА НАДМИНАТ НАСА: Први и единствени во светот создадоа вештачка месечина на Земјата

Објавена во: Живот // Живот

Оваа информација доаѓа во време кога Кина амбициозно се приклучува кон елитата на вселенските суперсили, односно Русија и САД. Кинезите се надеваат дека новата фабрика ќе им помогне да се подготват за испраќање на првата екипа на Месечината, пренесуваат агенциите.

Имено, кинески научници изградија истражувачка фабрика во која се наоѓа „вештачка месечина“, 

Како се пренесува, таа овозможува симулирање на условите на мала гравитација на Земјата за мали објекти.

Вештачката месечина се наоѓа во вакуумска комора со пречник од само 60 сантиметри и ќе може да направи гравитацијата да „исчезне за посакуваниот период“, барем така тврди научникот Ли Руилин од Кинескиот универзитет за рударство и технологија.

Објавена во: Живот // Живот

Можеби ќе ве интересира: