Мајка и нејзиниот син со аутизам дискриминирани во градинка: Сопственичката одби да го прифати детето, рече дека мојот син ќе им ја уништи репутацијата

Мајка и нејзиниот син со аутизам дискриминирани во градинка: Сопственичката одби да го прифати детето, рече дека мојот син ќе им ја уништи репутацијата

Објавена во: Совети // Семејство

Мајка од Ниш тврди дека градинката (чие име не сакала да го именува) одбила да и го прими нејзиниот син бидејќи има аутизам, а и било кажано дека нејзиното дете ќе го уништи угледот на оваа институција!

Таа со своите следбеници сподели што доживеала на социјалната мрежа Х.

-Нема јавно да ја клеветам градинката и да го кажувам нејзиното име, но навистина ме боли што „мора“ да трпам неправда и дискриминација. Градинката ја води ќерка на познат адвокат кој одби да го прими мојот син затоа што има аутизам! Детето не го ни видела, ниту пак бил на условна казна – напишала таа.

Додала дека отишла со сопругот да се распраша за градинката.

- Бевме примени од една многу фина учителка, беше навистина љубезна и културна... Објаснивме дека нашиот син има некаков облик на аутизам и дека ни требаат само 2-3 часа социјализација со децата, таа рече дека не се „обучени“ за деца со ПП. Што знам дека е вистина, за жал не се едуцирани да им приоѓаат на такви деца... и не ја обвинувам секако, објаснивме дека не е агресивен, дека имитира деца и сака деца итн. рече дека мора да разговара со сопственикот и дека ќе не извести – раскажува мајката на социјалната мрежа.

Подоцна дошол повик..

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="und" dir="ltr">Necu da blatim javno vrtic i da kazem ime, ali me strasno pogadja sto “MORAM” da trpim nepravdu i diskriminaciju. Vrtic drzi cerka poznatog advokata koja je odbila da primi mog sina jer ima autizam! Nije ni videla dete niti je bio na probni period…</p>&mdash; Tijana (@Nuccibebo1) <a href="https://twitter.com/Nuccibebo1/status/1780492207432024258?ref_src=twsrc%5Etfw">April 17, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

- Ни се јави со длабоко извинување што не можеле да го примат мојот син... Сопственичката рече дека таа избира кој иде во градинка и се обидува да направи елитна градинка, па моето дете ќе биде неприфатено и одбиено, а тоа би го уништил угледот на градинката кај нормално родители деца... немам зборови! Доколку не се обучени или екипирани за работа со деца со аутизам, подобро е да не го испраќате детето таму. Му треба некој што ќе знае со него, а не само да го остави таму и да ги остави да се снајдат. Дури и децата без аутизам тешко се навикнуваат и одбиваат да слушаат, а камоли со спектарот – додаде оваа мајка.

Таа изјавила и дека на нејзиниот син не му треба некој посебен пристап и дека ќе има свој личен придружник.

- Воопшто не е проблем. Проблем се нејзините зборови дека сака елитна градинка и дека моето дете би го уништило угледот на нејзината градинка. Немам никаков доказ за ова бидејќи тоа беше телефонски повик, а ако јавно го откријам името секако дека би и нанела дополнителна штета... Тоа е градот Ниш, тие што живеат таму знаат која е градинка на позната адвокатка во центарот на градот, ви благодариме на разбирањето – заклучила мајката.

Фото: Freepik.com
Извор: Kurir.rs

Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: