Не фрлајте ја бројаницата ако ви се скине: Обичаите велат да го направите ова

Не фрлајте ја бројаницата ако ви се скине: Обичаите велат да го направите ова

Објавена во: Живот // Живот

Една од духовните одлики на секој верник е бројаницата. Иако во денешно време бројаниците се носат повеќе од мода отколку од религиозни причини, бројаницата е многу повеќе од само парче накит.

Постојат мали и големи бројаници. Малите бројаници се состојат од 33 јазли и големите можат да имаат 50, 100, па дури и 300 јазли. Секој јазол се состои од 7 крстови. Плетените бројаници се изработени од овча волна, што нè потсетува дека сме буквални овци на добриот пастир на Господ Исус Христос.

Ви пренесуваме една од заблудите за бројаницата и за нејзиното постоење.

Бројаницата не се користи за игра или украс, туку за молитва. Молитвата е вткаена во секој дел од бројаницата затоа што свештениците што ја прават за време на нејзиното правење кажуваат молитви. Затоа, секогаш кога купувате бројаница треба да имате предвид дека тоа не е моден детаљ.

Една од најголемите дилеми што ја придружува бројаницата е зошто се носи на левата рака? Одговорот е едноставен - од практични причини. Додека се крстиме за време на молитвата, полесно е да ја држиме во левата рака.

Исто така, додека извршуваме секојдневни активности, полесно е да ја носиме на лева рака. Се разбира, нема проблем со носење бројаница на десната рака, бидејќи изборот на рака не е религиозно, туку практично прашање. Постојат и бројаници кои се носат околу вратот.

Една од најголемите енигми поврзани со бројаницата е што да правиме со таа кога ќе се скине? 

Кога бројаницата ќе се скине, треба да се запали. Фрлањето осветени работи е грев, затоа бројаниците, како и другите свети работи, се палат. Во храмовите, црквите и манастирите, можете да најдете бројаници кои претставуваат еден вид уметнички дела. Покрај плетените бројаници, има и метални и жичени бројаници.Foto: preenscreen
Извор: espreso.co.rs

Објавена во: Живот // Живот

Можеби ќе ве интересира: