Неочекуван резултат од испитувања на лек против рак: Болеста исчезнала кај секој пациент

Неочекуван резултат од испитувања на лек против рак: Болеста исчезнала кај секој пациент

Сепак, студијата, во која учествуваа само 18 пациенти со ректален карцином, дава нова надеж

Ракот на ректумот, последниот дел на дебелото црево, е еден од најчестите карциноми што се јавуваат кај работоспособното население.

Статистиката вели дека главно се јавува кај постари од 50 години, но не ги заобиколува и помладите, особено ако имаат семејна историја на оваа болест.

Третманот е хируршки, а доколку симптомите се откријат во рана фаза, а дијагнозата и лекувањето започнат навреме, овој вид на рак е излечив.

Новата студија, во која, сепак, беа опфатени само 18 пациенти со ректален карцином, дава нова надеж - секој пациент влезе во ремисија!

Покрај тоа, секој пациент земал ист лек, а кај секој од нив исчезнал ректалниот карцином, што било утврдено со специјалистички прегледи.

„Ова е за историја“

Д-р Луис А. Дијаз од Меморијалниот центар за рак на Слоан Кетеринг, автор на студијата објавена во списанието New England Journal of Medicine во кој се опишуваат резултатите и спонзориран од GlaxoSmithKline, вели дека не знае за која било друга студија во која третманот со лекови целосно го неутрализирал ракот кај секој пациент, известува Њујорк тајмс.

– Верувам дека ова е првпат да се случи во историјата на ракот – истакнува Дијаз.

Д-р Алан П. Венук, специјалист за колоректален карцином на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско, кој не бил вклучен во студијата, вели дека исто така мисли дека ова е прва студија која покажала толку добри резултати.

- Целосна ремисија кај секој поединечен пациент е досега без преседан - истакнува д-р Венук.

Пациентите со ректален карцином би се соочиле со исцрпувачки третмани - хемотерапија, зрачење и, најверојатно, операции кои би им го промениле животот и би можеле да доведат до дисфункција на цревата, урината и сексуалната функција. На некои ќе им требаат кеси за колостомија.

Тие влегле во студијата мислејќи дека, кога ќе заврши, ќе мора да се подложат на овие процедури, бидејќи никој не очекувал дека нивните тумори ќе исчезнат.

Но, ги чекаше изненадување - не е потребно дополнително лекување!

Како изгледал третманот

„Имаше многу солзи радосници“, рече д-р Андреа Керкек, онколог во Меморијалниот центар за рак на Слоан Кетеринг и коавтор на трудот, кој беше претставен во неделата на годишниот состанок на Американското здружение за клиничка онкологија.

Според д-р Венук, друго изненадување било тоа што ниту еден од пациентите кои учествувале во студијата немал клинички значајни компликации.

Во просек, секој петти пациент има некаков несакан ефект од лековите, како што е оној што го земале пациентите, за кој се знае дека е инхибитор на контролната точка. Лекот се даваше на секои три недели во период од шест месеци и чинел околу 11.000 долари по доза. Според Њујорк тајмс, тој ги демаскира клетките на ракот, дозволувајќи му на имунолошкиот систем да ги идентификува и уништи.

Иако повеќето несакани ефекти лесно се контролираат, дури три до пет проценти од пациентите кои земаат инхибитори на контролната точка имаат посериозни компликации кои, во некои случаи, резултираат со мускулна слабост и тешкотии при голтање и џвакање.

Отсуството на значајни несакани ефекти, рече Венук, значи дека „или тие не лекувале доволно пациенти или, некако, овие видови на рак се едноставно различни“.

Во едиторијалот што го придружува овој труд, д-р Хана К. Саноф од Центарот за рак на Универзитетот во Северна Каролина, Линебергер, која не била вклучена во студијата, го нарече „мал, но убедлив“. Сепак, таа додаде дека не е јасно дали пациентите се излечени.

Експертите, сепак, се претпазливи

- Многу малку се знае за должината на времето потребно за да се открие дали клинички целосниот одговор на лекот е еквивалентен на лек - истакнува д-р Саноф во едиторијалот.

Д-р Кими Нг, експерт за колоректален карцином на Медицинскиот факултет Харвард, рече дека иако резултатите се „вонредни“ и „невидени“, тие треба да се повторат.

Инспирацијата за студијата за рак на ректумот дојде од клиничкото испитување спроведено од Дијаз во 2017 година, кое беше финансирано од познат производител на лекови. Во него беа вклучени 86 лица со метастатски рак кој се развил во различни делови од нивните тела. Но, сите видови на рак имале генска мутација која ги спречувала клетките да го поправат оштетувањето на ДНК. Овие мутации се јавуваат кај четири проценти од сите пациенти со рак.

Пациентите во таа студија земаа инхибитор на контролната точка, пембролизумаб, до две години. Туморите се намалиле или се стабилизирале кај околу една третина до една половина од пациентите и живееле подолго. Туморите исчезнале кај 10 проценти од учесниците во студијата.

Ова ги навело д-р Керкек и д-р Дијаз да се запрашаат што би се случило ако лекот се користел многу порано за време на болеста, пред ракот да има шанса да се шири?

Тие се одлучиле за студија во која биле вклучени пациенти со локално напреднат ректален карцином - тумори кои се прошириле на ректумот, а понекогаш и на лимфните јазли, но не и на другите органи. Д-р Керкек истакна дека хемотерапијата не им помогнала на некои пациенти кои ги имале истите мутации кои ги погодиле пациентите во студијата од 2017. Имено, наместо да се намалуваат за време на третманот, нивните ректални тумори растеле.

Можеби, тврдеа Керкек и Дијаз, имунотерапијата со инхибитор на контролната точка ќе им овозможи на таквите пациенти да избегнат хемотерапија, зрачење и операција.

Дијаз испратил барања до компаниите кои произведуваат инхибитори на контролни пунктови за да спонзорираат мала проба. Многумина го отфрлија, велејќи дека сослушувањето е премногу ризично. Дијаз и Керкек сакаа да го дадат лекот на пациенти кои можат да се излечат со стандардни третмани. Она што го предложија истражувачите може на крајот да му дозволи на ракот да порасне над точката каде што може да се излечи.

- Многу е тешко да се промени стандардот на нега. Целата машина за стандардна нега сака да ја направи операцијата - истакнува Дијаз.

Конечно, малата биотехнолошка компанија Теsaro се согласи да ја спонзорира студијата. Tesaro го купи GlaxoSmithKline, а Дијаз рече дека мора да ја потсети поголемата компанија да работи на студијата - директорите на компанијата речиси заборавија на мало истражување.

Првиот пациент

Нивниот прв пациент бил Саша Рот, која тогаш имал 38 години. Таа првпат забележала ректално крварење во 2019 година, но инаку се чувствувала добро - таа се занимава со трчање и помага во водењето на семејната продавница за мебел во Мериленд.

За време на сигмоидоскопијата, се сеќава таа, нејзиниот гастроентеролог рекол: „О, не. Не го очекував ова!“

Следниот ден докторот ѝ се јавил на Саша ѝ ѝ кажал дека е направена биопсија и дека се работи за рак.

- Целосно потонав кога дознав - искрена е Саша Рот.

Таа требаше да започне со хемотерапија на Универзитетот Џорџтаун, но нејзината пријателка инсистирала прво да го посети д-р Филип Пети во центарот Слоан Кетеринг. Пети ѝ рекол дека е речиси сигурен дека нејзиниот рак вклучува мутација што ја прави мала веројатноста дека добро ќе реагира на хемотерапијата.

Сепак, се покажа дека Рот има право да влезе во клиничкото испитување. Да почнеше со хемотерапија немаше да ја има таа можност.

„Ги погледнавме вашите резултати. Ракот го нема!“

Не очекувајќи целосен одговор на лекот, Саша планирала да се пресели во Њујорк на зрачење, хемотерапија и можеби операција по завршувањето на студиите.

- Ја погледнавме вашата снимка. Апсолутно нема рак – ѝ рекол доктор Керкек.

На Саша не ѝ требало дополнително лекување.

- Му кажав на моето семејство. Не ми веруваа - вели Саша.

Но, две години подоцна, таа сè уште нема знаци на болест.

Извор: Њујорк Тајмс


Можеби ќе ве интересира: