ОТКРИЕНО: Бака Прасе испрашуван поради сомневање дека ги наведувал луѓето на крипто измама

ОТКРИЕНО: Бака Прасе испрашуван поради сомневање дека ги наведувал луѓето на крипто измама

Објавена во: Stars // YouTube видеа

Јутјуберот Богдан Илиќ, попознат како Бака Прасе, денеска бил сослушан во полиција како граѓанин поради сомнение дека преку Интернет поканил луѓе да вложат пари во криптопроект.

Како што неофицијално дознава Нова.рс, Специјалното обвинителство за високотехнолошки криминал (ВТК) дознало дека Богдан Илиќ ги повикувал заинтересираните страни да вложат пари во т.н. „крипто-проект QubitTech“, кој претставуваше платформа за пирамидална измама инвестирајќи во специјални т.н. „blockchain digital tokens“, и поднесе барање за собирање на потребните информации до Одделот за VTK SBPOK MUP RS.

Илиќ во понеделник на 19 септември добил покана од полицијата да се појави денеска на 21 септември во 10 часот за да даде изјава како граѓанин за наведените околности.

Изјавата заврши во 11 часот, по што Богдан Илиќ ги напушти просториите на МУП.

За споменатото лице не е применета ниту една дополнителна мерка за обезбедување присуство, со оглед на тоа што без двоумење се јавил на поканата. За понатамошните јавнообвинителски одлуки во врска со овој предмет, кој е во надлежност на Специјалното обвинителство за ВТК, јавноста ќе биде навремено информирана.

Да потсетиме, познатиот Јутјубер со недели е во јавноста. Имено, тој води војна на интернет со сопственикот на телевизијата „Пинк“, Жељко Митровиќ. 

Илиќ во еден од своите говори истакна дека од сите обвинувања што Митровиќ ги упати против него, единственото она за кое беше испрашуван денес е точно.

Тој истакна дека не знаел дека се работи за измама, а тоа го објавил на своите социјални мрежи по препорака на други лица.

извор:нова.рс

Објавена во: Stars // YouTube видеа

Можеби ќе ве интересира: