Ова девојче родено е без нос: Помина низ пеколот за да има нормален живот, а само погледнете како изгледа денес

Ова девојче родено е без нос: Помина низ пеколот за да има нормален живот, а само погледнете како изгледа денес

Објавена во: Совети // Семејство

Теса е девојче која се издвојува од своите врсници поради уникатниот изглед, поточно е родена без нос. Поради таа специфичност ја нарекоа „Волдеморт“.

Нејзината приказна е навистина инспиративна бидејќи нè принудува да ја прифатиме разновидната убавина на секое човечко суштество без дискриминација.

Теса е родена со необична состојба позната како целосна конгенитална архинија, што значи дека и недостасува нос. Оваа ретка аномалија, која погодува само неколку луѓе ширум светот, ја носи Теса пред предизвици од почетокот на нејзиниот живот. И покрај овие пречки, таа одлучи да не дозволи нејзината состојба да ја дефинира, пристапувајќи кон животот со неверојатен ентузијазам.


Архинија се манифестира кога носот не се развива во матката, што доведува до отсуство на оваа карактеристика на лицето. Во единствениот случај на Теса, нејзината состојба произлегува од недостаток на миризливиот систем, делот од мозокот одговорен за препознавање мирис. И покрај предизвиците што ги носи нејзината состојба, родителите на Теса ја гледаат како убава и извонредна девојка.

Родителите на Теса, Грејн и Нејтан Еванс, биле во целосен шок кога на ултразвук во петтиот месец од бременоста откриле дека нивното дете ќе има деформитет на лицето. Сепак, и покрај првичниот шок, тие беа решени да и пружат на Теса најдобрата можна грижа и поддршка.


Набргу по раѓањето, таа беше префрлена на одделот за интензивна нега, каде и беше извршена трахеотомија за да и помогне да дише. На само единаесет месеци, Теса морала да оди на операција на катаракта, што дополнително ги зголемило проблемите со кои се соочувала на толку млада возраст.

Две години подоцна, Теса беше подложена на естетска хирургија за вградување на протетика под нејзината кожа, поставувајќи ја основата за изградба на вештачки нос во иднина.


Нејзините родители не ја сфатиле лесно одлуката да продолжат со операциите. Сепак, тие го сфатија тоа како можност за постепено подобрување на изгледот на Теса со текот на времето, правејќи го нејзиниот профил на лицето по „нормален“. Ова вклучува калемење на коски и кожа, кое обично се препорачува за време на адолесценцијата кога лицето престанува да расте.

Приказната на Теса го привлече вниманието на луѓето ширум светот, станувајќи извор на инспирација за многу поединци кои се соочуваат со сопствените предизвици. Нејзината сила и борбен дух се моќен потсетник дека вистинската убавина оди подалеку од физичкиот изглед.

Фото:
Извор: stil.kurir.rs

Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: