Пет работи што ги прават луѓето најсреќни и го намалауваат стресот: Тие се подобри од љубовта или бакнувањето

Пет работи што ги прават луѓето најсреќни и го намалауваат стресот: Тие се подобри од љубовта или бакнувањето

Објавена во: Совети // Другарство

Науката истражуваше кои работи и ситуации посебно и вистински ги развеселуваат луѓето...

Се очекуваше дека една од ситуациите што ги прави луѓето особено среќни и ги прави да се чувствуваат добро ќе биде заљубување или нешто што е поврзано со љубовта, но се чини дека таа во никој случај не е приоритет кога се во прашање работите кои ќе нè направат среќни .

И додека научниците ширум светот се занимаваат со истражување релевантно за човештвото, одвреме - навреме има некои помали, но и интересни истражувања што се спроведуваат во факултетите ширум светот. Една беше спроведена и на Универзитетот Метрополитен во Лондон во соработка со Bloom & Wild. Тоа е мал експеримент во кој тие сакаа да откријат кои работи и ситуации ги прават луѓето особено среќни, т.е. кога нашето тело произведува најмногу љубовен хормон, окситоцин. Колку повеќе од овој хормон, тоа исто така значи дека лицето е посреќно, има помалку стрес и е помалку вознемирено. Овој хормон се произведува кога, на пример, сме среќно заљубени. Но, се чини дека не се произведува најмногу тогаш.

Во овој експеримент, дојдоa до 5 ситуации и работи што ги прават луѓето најсреќни, т.е. кога телото произведува најмногу од овој хормон. На број еден е чоколадото! Без разлика дали станува збор за ситуација кога некој ќе ни даде чоколадо или едноставно ќе јадеме од омиленото чоколадо додека гледаме филм, чоколадото е главниот пат кон среќата и животот без стрес.

На второ место се цвеќињата, на трето храната, на четврто шопингот, а на петто заминувањето на одмор/патување.

Сите овие работи се покажале како вистински носител на среќа во животот. 


Објавена во: Совети // Другарство

Можеби ќе ве интересира: