Ремек делата на Жан-Мишел Баскијат сега може да ги носите и на зглобовите: Swatch ја лансираше новата колекција (ФОТО)

Ремек делата на Жан-Мишел Баскијат сега може да ги носите и на зглобовите: Swatch ја лансираше новата колекција (ФОТО)

Објавена во: После „Школо“ // PR

Мај го означува објавувањето на петтата капсулна колекција на Swatch Art Journey 2023 и ја отелотворува љубовта на Swatch кон врвните уметници. Колекцијата Swatch x JEAN-MICHEL BASQUIAT е енергична почит на иконскиот уметник од Њујорк кој се осмели да ги пробие границите на конвенционалната уметност и да помогне субкултурата на уличната уметност да стане критички прифатена уметничка форма.

Трите часовници и специјалниот сет го доловуваат препознатливиот стил на Баскијат и се исполнети со моќни слики и кодови од секаков вид. Секој часовник е ремек-дело сам по себе и ги прикажува нервозните композиции и бестрашниот дух на Баскијат.

За снимањето на кампањата на колекцијата, Swatch ја поврза уметноста на Баскијат со денешната глобална скејт и BMX култура. Спортистите на Swatch Proteam, професионалниот скејтбордер и светски шампион Енди Андерсон и деветкратниот светски шампион во BMX Матијас Дандоис ја покажуваат синергијата помеѓу уметноста и спортот додека излегуваат на улиците носејќи часовници од колекцијата.

1. HOLLYWOOD AFRICANS BY JEAN-MICHEL BASQUIAT

Оваа слика припаѓа на серијата слики на Жан-Мишел Баскијат кои прикажуваат слики и текстови кои се однесуваат на стереотипите на Афроамериканците во забавната индустрија. Неговата симболика создава нервен часовник, со црвени и црни стрелки и истакнати бои.

2. UNTITLED BY JEAN-MICHEL BASQUIAT

Круната е симбол што Баскијат често го користел во својата работа и се вели дека ја прикажува неговата амбиција за успех. Заземајќи го централното место на овој часовник, нека биде навремен потсетник за твојата желба и решителност за постигнување големи работи.

3. ISHTAR BY JEAN-MICHEL BASQUIAT

Ова дело Баскијат го нарекол Иштар, инспириран од египетската божица на војната и плодноста. Потписот на уметникот го зазема централното место на овој часовник.

* ПР - објава

Објавена во: После „Школо“ // PR

Можеби ќе ве интересира: