Секој можеше да си го дозволи: На денешен ден во Југославија, започна да се произведува легендарното „фиќо“ (ВИДЕО)

Секој можеше да си го дозволи: На денешен ден во Југославија, започна да се произведува легендарното „фиќо“ (ВИДЕО)

На 18 октомври 1955 година, првиот од 923.487 автомобили „Застава 750“ излезе од фабричката линија на фабриката Застава во Крагуевац.

Автомобилот, кој се појави во времето на силниот индустриски развој на Југославија, беше направен под лиценца на Фиат, по што го доби прекарот - „Фиќо“, пишува весникот Данас.

Тоа беше обожавано, а просечниот граѓанин можеше да си го дозволи. Покрај граѓаните, „Фиќо“ користеа и државните служби - полиција, пошти, здравствени центри и други.Се' започна по Втората светска војна. Новоформираната Сојузна Народна Република Југославија ја забрза својата индустријализација, но стандардот и куповната моќ на нејзините граѓани останаа многу ниски.

Како и да е, државниот врв размислуваше за производство на патнички автомобили. Меѓутоа, за да може фабриката да работи одржливо, се проценува дека мора да произведува и продава најмалку 10.000 автомобили годишно. Како што изгледаше невозможно, оправданоста на проектот беше доведена во прашање.

Во тоа време, военото раководство, за свои потреби, побара од компанијата „ВТЗ“ во Крагуевац да купи лиценца за производство на возила Jeep Willys Overland, и ова беа првите возила собрани во Застава, уште во 1953 година.

Подоцна, по жалбата на раководството на „Застава“, и покрај тензиите што Југославија ги имаше со Италија, а кои се рефлектираа во кризата во Трст, државата одлучи дека, ако Трст не е наш, можеби „Фиќо“ може да биде. Преговорите со Фиат започнаа и ги водеше инженерот Бранко Николиќ.

По четиримесечни макотрпни преговори, беше постигнат конечен договор, под превезот на тајност, и во 1954 година собранието на првото воено теренско возило Фиат АП-55, познато и како Кампањола, а потоа и патничките возила Фиат 1400 БЈ и Фиат 1100 Б.

На 18 октомври 1955 година, секојдневниот живот во Југославија беше сменет бидејќи автомобилот „Застава 750“ беше направен во „Застава“ во Крагуевац. Првата копија имаше само 23 коњски сили, а последната, произведена во 1985 година, испорачуваше 27 КС и се' уште се чува во музејот „Застава“.

Продажбата не се намали дури и кога се појавија многу подобри автомобили, а „Фиќо“ доживеа светска популарност. Вкупно, речиси пет милиони примероци од овој автомобил беа произведени во светот, повеќето од нив во фабриката во Торино, 2.695.197, во „Застава“ 923.487, во Шпанија 814.926, во Аргентина 304.016, во Германија 172.000 и во Чиле околу 12.000 автомобили.

„Фиќото“ беше симбол на време кога скоро секој можеше да купи нешто што во тоа време претставува исклучителен капитал, но и симбол на просперитетот на земјата која се грижи за обичен, работник човек, давајќи му можност да си дозволи со семејството економичен автомобил по прифатлива цена.


извор:b92net.rs

Можеби ќе ве интересира: