Секоја година беше постара за осум години - имаше 144 кога почина, последното што го кажала е: „Мамо, мораш да ме пуштиш“

Секоја година беше постара за осум години - имаше 144 кога почина, последното што го кажала е: „Мамо, мораш да ме пуштиш“

Објавена во: Совети // Семејство

Ашанти Смит е девојката која боледуваше од ретката болест - ХГПС синдром (Хачинсон Гилфорд Прогерија), попознат како синдром на Бенџамин Батон.

Во прашање е редок синдром поради кој неконтролирано стареела - осум години за секоја година од својот живот.

Докторите во 2014 година кажеле да не очекуваат дека ќе живее подолго од 15-от роденден. Храбрата девојка се бореше многу повеќе од тоа, почина на 18 години. Докторите велат дека имала тело на 144 - годишна жена.

„Почина покрај мене, татко ѝ и наша пријателка. Последното што ми го кажа беше „Мораш да ме пуштиш да одам“ - вели нејзината мајка, Фиби Луис Смит.


Фиби вели дека погребот ќе биде организиран со многу бели коњи, пердуви и знамиња во други бои.

„Нејзиниот живот беше чиста радост. Прогеријата ѝ влијаеше на движењето, но не и на животната радост. Ја обожавав, беше брилијантна и со неверојатен дух“ - вели мајката.


Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: