Семејството со сина кожа: Генетско наследство кое довело до бизарни последици

Семејството со сина кожа: Генетско наследство кое довело до бизарни последици

Објавена во: Совети // Семејство

Замислете семејство чија кожа е толку сина што стана нивен заштитен знак. Тоа е семејството Фугати од Кентаки!

Ова семејство го привлече интересот на светската јавност поради ретката кожна болест наречена метима глобенимија.

Станува збор за нарушување кое погодува само 0,0035 отсто од светската популација. Станува збор за ретка болест која го намалува намалувањето на кислородот во крвта, што доведува до необична нијанса на сина кожа.

Сè започна во раните 1800-ти кога Мартин Фугејт и Елизабет Смартјунитед почнаа да живеат заедно. Во тоа време, тие не беа свесни дека нивниот брак ќе доведе до сага што ќе опфати генерации на нивните потомци.

Четврто дете родено со сина кожа

Мартин Фугејт бил носител на генетскиот дефект matimaglobenimia, кој се пренесува низ генерациите. Нивните седум деца не ја наследиле оваа аномалија, но четири се родени со изразито сина кожа.

Според судбината, нивните потомци често се венчале со блиски роднини. На овој начин продолжи да се пренесува оваа уникатна болест. Захарија, еден од синовите на Мартин и Елизабета, се оженил со својата тетка, а другиот син се оженил со близок роднина. Второто дете подоцна ќе се омажи за својот братучед.

Луна Фугејт остана запаметена како „најсиниот член на семејството“. Таа беше опишана дека има усни темни како модринки. Работите од тука стануваат само побизарни!

Луна Фугејт се омажи за Џон Стејси кон крајот на 19 век. Во бракот имаа дури 13 деца и додадоа ново поглавје на наследството на семејството Фугате.

Сепак, сината кожа не треба да биде погрешна. И покрај нејзиниот необичен изглед и потенцијалните медицински компликации, Луна живееше долг и исполнет живот додека не почина на 84-годишна возраст.

Што се однесува до децата на Фугејт, и покрај нивната сина кожа, тие се совршено здрави.

Фото: Принтскрин
Извор: Informer.rs


Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: