Штотуку откриено: Тинејџерка фрлила шише со порака од Титаник, еве што напишала

Штотуку откриено: Тинејџерка фрлила шише со порака од Титаник, еве што напишала

фотографија: Imdb /Screenshot

Пораката лебдеше по морињата и океаните 105 години!

Експертите се изненадени од овој пронајдок!
12-годишна девојка напишала кратка порака, ја ставила во шише и го фрлила во морето пред „Титаник“ да удри во глечерот и да потоне.

Ако шишето добро се затвори, можете лесно да ставите порака напишана на хартија и да ја фрлите во вода, без страв дека нешто ќе ѝ се случи.
Матилда Лефевр беше 12-годишна патничка на Титаник, патник од трета класа на овој најпознат брод во светот. Титаник потона на 15 април, а пораката што Матилда ја испрати го носи датумот 13-ти април, неколку дена пред потонувањето. Врз основа на она што го напишала во пораката, експертите успеале да ги добијат сите овие информации, а пораката што ја напишала гласи: „Ова шише го фрлам во морето среде Атлантикот. Треба да стигнеме во Њујорк за неколку дена. Ако некој ја најде, треба да го контактира семејството Лефевр во Лиевин', пишува списанието „Сан“.

Девојчето и нејзиното семејство со кое била на Титаник не биле видени по потонувањето, што укажува на тоа дека сепак не успеале да преживеат. Но, пораката е во шишето и поминаа 105 години. 
Шишето сега се појави на плажа во Канада. Научниците сè уште не се 100% сигурни дали ова е автентично или некој само направил добра шега, но според изгледот на пораката и информациите што ги нуди, постои шанса да е реална. Кога истражувале за изгледот на шишето што ја содржи пораката, сите индикации се дека е автентично, па дури и ги следеле океанските струи за да утврдат дали е тоа можно.

извор:teen385.dnevnik.hr

Можеби ќе ве интересира: