СТРУЧЊАЦИТЕ ВЕЛАТ: Под итно да се справите со изолацијата на тинејџерите во време на коронавирусот

СТРУЧЊАЦИТЕ ВЕЛАТ: Под итно да се справите со изолацијата на тинејџерите во време на коронавирусот

Објавена во: Совети // Семејство

Експерти од Институтот за ментално здравје во Белград направија список со препораки за тоа како да го направите балансот на итни случаи поефективен ако имате адолесценти во семејството. Еве што треба да направите.

Родители, разговарајте со адолесцентите за да им се приближизначењето на ситуацијата и потребата од привремена изолација во семејството. Адолесценцијата е период кога намалениот пристап до врснички групи создава посебна неволја, треба да се има разбирање и да се прави стратегија за тоа како да се создаде покреативно време, независно или во рамките на семејството.

Адолесценти и родители, креирајте план за дневна структура што вклучува доволно спиење, урамнотежена исхрана, физичка активност, комуникација помеѓу членовите на семејството и блиски пријатели преку телефон и социјални мрежи (за да се намалат шансите за ширење на инфекција)

Ова е нова ситуација за сите, не обидувајте се да измислите нови стратегии, туку користете познати кои претходно ви помогнаа да го намалите стресот.

Не знаеме колку долго ќе трае оваа состојба, па затоа е многу важно да се смириме, да прифатиме дека нема јасна временска рамка и функција овде и сега.

Размислете кои активности ве прават среќни и што можете да направите сега за да ги зголемите вашите психолошки јаки страни.

Бидете свесни за психолошките граници и ризиците да бидете презаситени од информации и емоции: можеби ќе ви треба повеќе време да размислите за работите и да имате смисла во нови ситуации.

Избегнувајте драматичен тон и презаситеност на ситуации кои можат да предизвикаат паника кај најблиските.

Избегнувајте консумирање алкохол, тутун и други супстанции со висок ризик што можат да го ослабнат вашиот имунолошки систем и психолошки капацитет.

Чувајте се информирани, добијте информации од официјални извори.

Споделување на информации: Родителите ги мотивираат адеоцентристите да го споделат со вас знаењето што го имаат (како на пример од социјалните мрежи) и со тоа да ги почитуваат нив и нивната еднакво валидна улога во кризна ситуација (пандемија). Адолесценти, прашајте ги родителите за нивното знаење и бидете тим во оваа ситуација.

Направете план за разновидна содржина што ментално ќе ве стимулира во наредните денови.

Комуницирајте, обидете се да препознаете како се чувствувате и разговарајте отворено во семејството. Важно е едни со други членови на семејството да бидат меѓусебно поддржувачки и разбирливи.

Поставете ангажмани за домашни задачи така што никој ќе нема впечаток дека „се бори за позиција на моќ“ во семејството, туку за соработка и сојуз.

Адолесцентите честопати испитуваат нови правила, граници, можности и искуство дека се посилни од предизвиците со кои се соочуваат, односно не можат да бидат загрозени од вакви ситуации. Разговарајте и за личните ризици и за одговорностите на заедницата во оваа појава на пандемија.

Ако имате потешкотии да се справите со проблеми со менталното здравје, можете да контактирате со службените броеви за поддршка и информации за тоа како да се справите со потешкотиите во одделни ситуации или дали и каде да побарате стручна помош.


Објавена во: Совети // Семејство

Можеби ќе ве интересира: