Тинејџери под стрес: Не е сеедно, но постои излез

Тинејџери под стрес: Не е сеедно, но постои излез

Стресот е нужен дел од животот и често предизвикува нерамнотежа во организмот, особено за тинејџерите кои поминуваат низ многу промени. Девојките известуваат дека се под стрес нешто почесто од момчињата. Одредена количина на стрес може да биде корисна за да ја задржите тинејџерската мотивирност.

Меѓутоа, ако има преголем стрес, тоа може негативно да влијае на однесувањето дома или на училиште и со пријателите, како и на физичко здравје.

Според едно неодамнешно истражување, 43% од тинејџерите на возраст меѓу 13 и 14 години велат дека се под стрес секојдневно, додека дури 59% од оние на возраст меѓу 15 и 17 години го велат истото. Дневниот притисок што го искусуваат тинејџерите, како што е притисокот да се вклопат или да бидат успешни, може да доведат до стрес. (Не) вработувањето и економската состојба на семејството, исто така, можат да предизвикаат стрес кај тинејџерите, бидејќи скоро две третини од нив велат дека се „донекаде“ или „многу“ загрижени за нивните финансии.

Ако стресот стане толку интензивен што младата личност не знае да се справи со тоа сама, и без помош од родител или старател, тие ќе мора сами да најдат начини, најчесто нездрави (пушење, интоксикација, лекови или друго ризично однесување). Еве неколку начини со кои можете да помогнете во справување со стресот, посебно ова важи за родителите:

Научете да препознаете кога вашиот тинејџе е под стрес – дали доволно се одмара? Дали зема редовни оброци? Ако овие потреби не се задоволени соодветно, тинејџерот ќе го покаже стресот со хронична расположеност, нервоза, вознемиреност или долготрајна тага. Ако имате ќерка, обратете посебно внимание на нејзиниот изглед или тежина.

Воведете ја својата тинејџерка во позитивните начини на справување со стресот. Соочете се со тоа, стресот ќе биде составен дел од животот на тинејџерот. Помогнете му на вашето дете да научи да го олесни стресот на здрав начин. Исто така, може да биде многу едноставно, давајќи му можност да разговара со вас за неговите проблеми. Можете да му предложите да вежба, да спие доволно, да слуша музика, да напише дневник, да одржува здрава диета или да посети советник / психолог. Запомнете да го потсетите на неговите успеси.

Бидете добар пример. Младите луѓе честопати усвојуваат начини за справување со стресот гледајќи ги нивните родители. Ако детето гледа дека родителот пали цигара или пие алкохол секој пат кога се напнати, веројатно е дека ќе се однесува во слични ситуации. Затоа треба да бидете свесни за вашиот одговор на стресни ситуации, за да бидете добар пример за вашите деца.

Ако знаците на стрес опстојуваат, побарајте помош. Можни извори на помош: доктор, терапевт, училишен психолог, советување за млади, итн.

Можеби ќе ве интересира: