За користење на Инстаграм во иднина ќе бидат потребни лични карти?

За користење на Инстаграм во иднина ќе бидат потребни лични карти?

Инстаграм во иднина, од некои корисници, би можел да бара да му достават лични документи со кои би го потврдиле својот идентитет.

Како што се наведува во објавата на официјалните Инстаграм блог, причината за таквиот потег се наоѓа во желбата за „Инстаграм заедницата да се заштити од непримерното однесување и лажните објави“. Од Инстаграм сакаат да бидат сигурни дека содржините ги објавуваат „вистинските“ корисници, а не профили направени со цел да шират лажни информации.

Доколку на некој од профилите се препознае образецот „потенцијално неафтентично однесување“, Инстаграм веќе од денес би можел да побара потврда за идентитет.

Постојат повеќе начини на кои корисниците би можеле да го потврдат својот идентитет: од лична карта, пасош или возачка дозвола, па е до другите документи, кои се набројани на страницата на Инстаграм.

Освен тоа, корисниците понекогаш ќе мора да снимаат селфи за да докажат дека документите кои ги поставиле се навистина нивни.

По извршените проверки на идентитетот, профилот на потенцијално сомнителниот корисник ќе може да продолжи со работа како и порано, освен доколку е потребна понатамошна истрага на профилот.

Личните документи би се чувале на сигурно и ќе се избришаат 30 дена по завршувањето на процесот за проверка, наведуваат од Инстаграм, за да го смират стравот на сите од потенцијални проблеми со приватноста на своите податоци.

Меѓутоа, како што истакнува Бизнис Инсајдер, проблемите со приватноста се посебни односи на оние личности кои ги водат профилите кои не се поврзани со нивните вистински имиња, а кои поради откривање на идентитетот би можеле да имаат проблеми.


Можеби ќе ве интересира: