Зошто кучињата се свиваат пред да заспијат: Имаат причина за тоа

Зошто кучињата се свиваат пред да заспијат: Имаат причина за тоа

Објавена во: Совети // Другарство

На сите ни е познато ова нивно „вртење“...

Вообичаено за кучињата, но што значи?

Кучињата имаат навика да свртуваат неколку кругови пред да фатат добра позиција.

Дали вашето куче сака да кружи во креветот пред да легнете? Често станува повторно, кружи повторно, па легнува во иста позиција како порано, задоволно воздивнува, се витка и заспива? Секако, сте се запрашале зошто го прави тоа...
Имено, знаеме дека кучињата спиеле така кога живееле во дивината, па ги штителе своите внатрешни органи од потенцијални предатори. Но, сега тие сигурно не се во опасност од предатори, зошто сè уште го прават тоа?
Експертите велат дека тоа е еволутивна работа, која не е променета, иако луѓето драстично го сменија својот животен стил и дозволија кучињата да останат со нив под ист покрив и да се галат и да ги гледаат, понекогаш повеќе од другите човечки суштества.
Имено, кога кучињата живееле во дивината, спиеле свиткани за да се заштитат, но и да се стоплат. Тешко ќе се ослободат од овие навики.
Секако, постојат исклучоци, така што ќе видите куче како спие на грб како да не се плаши од ништо ... И навистина е така, каде што се чувствува совршено безбедно си дозволува да крева четири нозе. 

фото:Unasplash

извор:telegraf.rs


Објавена во: Совети // Другарство

Можеби ќе ве интересира: