Неколку зачудувачки факти за животните

Неколку зачудувачки факти за животните

Мувите живеат само 14 дена.

Крокодилот може да го смени курсорот на движење дури 25 пати во секунда.

Полжавите се спаруваат само еднаш во нивниот живот.

Далматинците се раѓаат без црните дамки.

Делфините може да гледаат во различна насока со двете очи, тие исто така можат да спијат со едно отворено око.

Возрасен кенгур може да помине до 10 метри со еден скок.

Лилјаците секогаш вртат на лево кога излегуваат од пештерите.

Бубашвабите може да живеат девет дена без нивните глави, на крајот умираат од глад.

Комарците имаат заби и тоа дури 47.

Јазикот на камелеонот е двапати подолг од неговото тело.

Окото на нојот е поголемо од неговиот мозок.

Стаорецот може да издржи без вода подолго од камилата.

Ајкулите никогаш не се разболуваат, бидејќи тие се имуни на сите познати видови болести.

Жабите живеат на сите континенти, освен на Антарктикот.

Гуската е првата птица припитомена од страна на човекот.

Кртот може да ископа тунел од 70 метри во само една ноќ.

Пингвините може да се нурнат до длабочина од над 400 метри.

Гепардот е единствената дива мачка која не може да ги вовлече своите канџи.

Нилскиот коњ има кожа дебела околу 6,5 см која го штити дури и од куршуми.


Можеби ќе ве интересира: