Ова е најстарата фотографија на Тито: Имал само 19 години - ќе го најдете ли?

Ова е најстарата фотографија на Тито: Имал само 19 години - ќе го најдете ли?

Објавена во: Живот // Живот

На денешен ден пред 41 година почина најпознатиот претседател на Балканот, Јосип Броз Тито.

Оваа стара, избледена фотографија е направена во 1911 година во фабрика во словенечкиот град Камник. На неа засекогаш останаа забележани лицата на работниците кои уживаат во паузата за ручек. Сепак, еден од нив ќе ја смени историјата на Балканот засекогаш во годините што доаѓаат!

Различни приказни и гласини кружат за Јосип Броз Тито и денес, неколку децении по неговата смрт. Местото на неговото раѓање се менува, се зборуваат за различни занимања, а се шпекулира и за тоа што се правел пред да се појави на историската сцена како партизански водач во Втората светска војна.

Официјално се знае многу малку за активностите на Тито во неговата најрана младост. Во неговата биографија пишува дека во 1911 година се вработил во фабриката „Титан“ во Камник. Токму во овој словенечки град е направена фотографија, за која денес се верува дека е најстарата фотографија на Јосип Броз Тито.


Фото: Тито стои во последниот ред, му се гледа само главата и горе е обележано со црна точка.

Тоа е групна слика на работници направена за време на пауза од еден Чех по име Јинчик, кој исто така работел во фабриката како алатничар.

Помалку од една година откако работеше на ова место, фабриката банкротираше, а Јосип Броз остана без работа. На работниците им беше препорачано да одат во Чешка и да ја испробаат својата среќа таму, а Тито беше во групата што замина. Од 1911 до 1913 година работел во фабрики во Австро-Унгарија и Германија.

Историската фотографија за прв пат е објавена во списанието „Дуга“ во 1975 година и е претставена како најстар спомен на тогашниот маршал на СФРЈ.


Фото: Твитер и Profimedia


Објавена во: Живот // Живот

Можеби ќе ве интересира: