Пет митови во кои веруваме и кои се поврзани со животниот век на батериите на мобилните телефони

Пет митови во кои веруваме и кои се поврзани со животниот век на батериите на мобилните телефони

Ни делува дека има премногу теории за тоа што е добро или лошо за животниот век на батериите на мобилните телефони, но дали сите се вистините? Ова се петте најчести заблуди кога е во прашање трајноста на батериите:

# Батеријата треба да биде празна или скоро празна пред полнење

Ова вреди единствено доколку се користат никел-кадмиумски батерии чиј капацитет опаѓа доколку мобилниот прерано или пречесто се полни. Литиум-јонските батерии, кои се користат во модерните паметни телефони, со тоа немаат проблем.

# Користењето на полнач кој не сте го добиле со уредот и штети на батеријата

Нема погрешен полнач кога се во прашање модерните паметни телефони, кои за полнење користат УСБ приклучоци. Разликата е само во брзината на полнењето, бидејќи немаат сите мобилни телефони можност за брзо полнење.

# Новите мобилни телефони првиот пат е потребно да ги наполните 100%

Денес ова правило не важи. Денес секој корисник самостојно одлучува дали до крај ќе го наполни уредот и притоа не треба да се грижи дали таа одлука ќе влијае на капацитетот на батеријата. 

# Честото приклучување и исклучување на мобилниот телефон го намалува животниот век на батеријата

Уште една заблуда. Точно е дека животниот век на батеријата содржи одреден број на циклуси на полнење, но и еден циклус може да се состои од неколку поединечни полнења.

# Секогаш максимално наполнете го мобилниот уред

Неточно, оптималното ниво на полнење се движи помеѓу 30 и 70%. За зачувување на батеријата подобро е да се полни во неколку пократки временски интервали, отколку секогаш до максимални 100%.

Може да ве интересира:

Постојано ти е празна батеријата на мобилниот? Решението е овде!

Можеби ќе ве интересира: