Познато како ќе се одвива наставата: Часовите ќе траат по 20 минути

Познато како ќе се одвива наставата: Часовите ќе траат по 20 минути

Објавена во: Совети // School zone

Со маски и вршејќи редовна дезинфекција на рацете и со часови кои ќе траат по 20 минути. Вака ќе се одвива наставата од септември -  Тв 21 доби потврда за ова од Министерството за образование. 

Ако една паралелка има поголем број ученици, тогаш ќе биде поделена во две групи, а наставата ќе ја држи истата наставничка. Ова е еден од начините на кој ќе се реализира учебната година од септември, вели заменик-министерката за образование, Елизабета Наумовска, објави ТВ 21 

Ако во некое одделение има деца со хронични болести, тогаш тие наставата ќе ја следат онлајн. Се разгледува можноста како да се реализира тоа.

Другиот модел е комбиниран. Ова овозможува – во случај училиштата да немаат доволно простор, одделенијата да се поделат во две групи. Во тој случај наставата ќе биде комбинирана.

-Постои варијанта во училницата наставникот да има камера и микрофон и учениците кои не можат да дојдат на училиште, наставата да ја следат од дома, вели Наумовска за ТВ 21.

Се изготвуваат и протоколи за средношколците кои патуваат со автобус од еден до друг град и за оние кои се сместени во интернети. Конечните одлуки ќе бидат донесени пред 15 август.

Еве на кој начин ќе се одвива наставата во земјите од регионот.

Поврзани вести:

Рекорден пад во високообразовните установи: за 10 години над 11 500 помалку запишани студенти

Објавена во: Совети // School zone

Можеби ќе ве интересира: